Overslaan en naar de inhoud gaan

gastroenteritis - Giardia lamblia

Adviezen

≥ 18 jaar
Prioriteit Medicatie Opmerking
Medicatie:

metronidazol po 500mg 3 dd 7 dagen

Medicatie:

albendazol po 400mg 1dd 5 dagen

Opmerking:

Bij onvoldoende effect en recidief

≥ 18 jaar

Indicaties: Bestaande zwangerschap

Prioriteit Medicatie Opmerking
Medicatie:

paromomycine po 500mg 3dd 7 dagen

Algemene opmerkingen

  • Asymptomatisch dragerschap komt voor. In de Nederlandse situatie heeft het de voorkeur om asymptomatisch dragerschap te behandelen.Tevens voorkomt dit microschade van het darmepitheel.
  • Giardiasis kan een gezinsinfectie zijn, waarbij tussen de (a-)symptomatische gezinsleden of andere nauw samenlevende groepen makkelijk recidiverende transmissie plaats kan vinden. Bij therapie falen of (aanhoudende) transmissie in gezinssituatie kan het zinnig te zijn om ook asymptomatische gezinsleden op te sporen en te behandelen.
  • Wanneer na antibiotische behandeling diarree aanhoudt of opnieuw optreedt is de oorzaak vaak lactose intolerantie, fecesdiagnostiek kan worden herhaald om re-infectie uit te sluiten.

Therapieresistente infecties kunnen vóórkomen. In deze gevallen kan een combinatie van metronidazol en albendazol effectief zijn.

Paromomycine is in Nederland niet geregistreerd maar is een zogeheten "ZFW-middel". Een artsen verklaring kan nodig zijn.

Albendazol is geregistreerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Bij kinderen tussen 1 en 6 jaar is albendazol wereldwijd uitvoering gebruikt en kan overwogen worden.

Bronnen

Antimicrobiële middelen

De volgende antimicrobiele middelen zijn verwerkt in deze adviezen:

Externe referenties
Categorie
Metadata

Swab vid: G-498044.4
Bijgewerkt: 12/21/2021 - 15:00
Status: Published